teisipÀev, 10. mÀrts 2020

JCI SDG-de Kalender 2020 🌐 MĂ€rts SDG 5 - Sooline vĂ”rdĂ”iguslikkus


SDG-de Kalender



JĂ€tkame jaanuaris alguse saanud JCI SDG-de kalendriga, mis pĂ”hineb UN SDGs Planning Calendar`il. MĂ€rtsikuus on möödunud rahvusvahelise naistepĂ€eva valguses fookuses sÀÀstliku arengu eesmĂ€rk nr 5 - SOOLINE VÕRDÕIGUSLIKKUS. SÀÀstva Arengu puhul on tegu tasakaalu leidmisega planeedi piiratud ökoloogiliste ressursside ja inimestele heaolu loomise vahel.
  
Üleilmne eesmĂ€rk „Sooline vĂ”rdĂ”iguslikkus“ keskendub naiste ja tĂŒtarlaste pĂ”hiĂ”igustele ning soolisele vĂ”rdĂ”iguslikkusele. EesmĂ€rgi saavutamiseks on vaja rohkem panustada, sealhulgas kujundada Ă”igusruum, mis aitaks vĂ€hendada soolist diskrimineerimist ja muuta hoiakuid ning sotsiaalseid norme. ÜRO tegevuskava 2030 nĂ€eb ette kaotada naiste ja tĂŒtarlaste sooline ebavĂ”rdsus ning Ă€rakasutamine ja suurendada nende mĂ”juvĂ”imu. EesmĂ€rk on lĂ”petada naiste ja tĂŒtarlaste diskrimineerimine ning vĂ€givald nende vastu. TĂ€htis on kindlustada naistele kĂ”igil tasanditel vĂ”rdsed vĂ”imalused osaleda poliitikas, majanduses ja avaliku elu otsuste langetamises. Naistele ning tĂŒtarlastele tuleb tagada seksuaal- ja reproduktiivtervise teenuste ĂŒldine kĂ€ttesaadavus. ÜRO aruande kohaselt esineb soolist ebavĂ”rdsust nii arenguriikides kui ka arenenud riikides. VĂ€ga levinud on vĂ€givald naiste vastu, sh seksuaalne vĂ€givald. On riike, kus naistel ja tĂŒtarlastel puuduvad elementaarsed Ă”igused ning vĂ”imalus haridust saada, vĂ”imuorganeid valida, tööl kĂ€ia jne.






Eesti sÀÀstva arengu strateegia soolist vĂ”rdĂ”iguslikkust otseselt ei kĂ€sitle, kuid 2004. aastal vĂ”eti vastu soolise vĂ”rdĂ”iguslikkuse seadus, mille eesmĂ€rk on tagada Eesti pĂ”hiseadusest tulenev naiste ja meeste vĂ”rdne kohtlemine. Aastal 2016 kiitis valitsus heaks „Heaolu arengukava“, mille neljas alaeesmĂ€rk ĂŒtleb, et naistel ja meestel on vĂ”rdsed Ă”igused, kohustused, vĂ”imalused ning vastutus kĂ”igis ĂŒhiskonnaelu valdkondades.

Üleilmne eesmĂ€rk „Saavutada sooline vĂ”rdĂ”iguslikkus ning suurendada naiste ja tĂŒtarlaste mĂ”juvĂ”imu“ on Eestis seotud soolise vĂ”rdĂ”iguslikkuse ja naiste ning tĂŒtarlaste mĂ”juvĂ”imu suurendamise jĂ€rgmiste nĂ€itajatega:

1. SOOLINE PALGALÕHE
Soolist palgalÔhet vÀljendatakse mees- ja naistöötajate keskmise brutotunnipalga erinevusega protsentides. Selleks lahutatakse meestöötajate keskmisest brutotunnipalgast naistöötajate keskmine brutotunnipalk ja saadud vÀÀrtus jagatakse meestöötajate keskmise brutotunnipalgaga. Soolise palgalÔhe pÔhjal arvutatakse keskmine brutotunnipalk ilma ebaregulaarsete preemiate ja lisatasudeta. Eesti kohta arvutatud sooline palgalÔhe vÔtab arvesse kÔik ettevÔtted, asutused ja tegevusalad.
Tegevusaladest on sooline palgalÔhe suurim finants- ja kindlustustegevuses (viimase viie aasta keskmine 37,2%), mÀetööstuses (31,9%), kaubanduses (31,0%) ja töötlevas tööstuses (29,5%). KÔige vÀiksem on nais- ja meestöötajate brutotunnitasu erinevus olnud viimastel aastatel veevarustuse ja kanalisatsiooni tegevusalal (9,7%), veonduses ja laonduses (3,3%) ning muudes teenindavates tegevustes (14,3%).
2016. aastal oli Eesti sooline palgalĂ”he Euroopa Liidu suurim – 25,3%, nii on see olnud juba viimased kĂŒmme aastat (vĂ”rreldavad andmed alates 2007. aastast). Euroopa Liidu keskmine on samal ajal pĂŒsinud suhteliselt stabiilselt vahemikus 16–17%. Keskmisest suurem oli palgalĂ”he TĆĄehhis (21,6–22,6%), Saksamaal (21,5–22,7%) ja Austrias (20,0–24,0%). VĂ€ikseim aga Itaalias, Luksemburgis ja Poolas, kus keskmine palgalĂ”he jĂ€i vahemikku 5,4–6,6%.

2. NAISED JUHTIVATEL KOHTADEL
Eestis oli 2016. aasta andmete jĂ€rgi sooline palgalĂ”he 25% ehk Euroopa Liidu suurim. See nĂ€itab, et mehed teenivad naistest rohkem. Kui vaadata olukorda ametipositsiooni kaupa, siis palgauuringust lĂ€htudes on suurim sissetulek juhipositsioonil olevail töötajail. Seega vĂ”ib naisjuhtide osatĂ€htsust pidada ĂŒheks soolise palgalĂ”he olulisemaks teguriks.
2017. aasta andmetel oli Eestis ligikaudu
30 800 naisjuhti (10% naistöötajatest), seevastu meesjuhte oli 18 400 vĂ”rra rohkem ehk hinnanguliselt 49 200 (15% meestöötajatest). Naisjuhtide osatĂ€htsus on aasta taguse ajaga vĂ”rreldes jÀÀnud samale tasemele. 2017. aasta andmete jĂ€rgi oli pea iga neljas juht kĂŒmnest naine. Rohkem on naisjuhte vanemaealiste seas: kui 20–49-aastaste naisjuhtide osatĂ€htsus oli 36%, siis 50–74-aastaste naiste hulgas oli sama nĂ€itaja 43%. EripĂ€ra vĂ”ib olla tingitud vanemaealiste naiste suuremast töökogemusest, mis vĂ”ib viidata asjaolule, et töökogemust vĂ”etakse naisjuhtide puhul rohkem arvesse kui meeste puhul.

3. NAISTE JA MEESTE AJAKASUTUS
Naiste ja meeste ajakasutuse erisust mÔÔdetakse soolise vÔrdÔiguslikkuse ajavaldkonna indeksiga.
Hinnatakse soolist ebavĂ”rdsust ajakasutuses, mÔÔtes naiste ja meeste hoolduskohustuste jagunemist ehk kui palju osaletakse laste, vanemaealiste ja puuetega inimeste eest hoolitsemisel, samuti vaadatakse toidu valmistamisele ja majapidamistöödele kulutatud aega. MÔÔdetakse ka ĂŒhiskondliku tegevusega hĂ”lmatust ehk kui paljud naised ja mehed osalevad koduvĂ€lises spordi-, kultuuri- ja vaba aja tegevuses ning kui palju tegeletakse vabatahtliku töö ja heategevusega.

Eesti aja valdkonna indeks oli EIGE 2017. aasta aruande jĂ€rgi 2015. aastal 74,7 punkti 100-st, millega Eesti oli Euroopa Liidu riikide hulgas 5. kohal. 2015. aastal oli Euroopa Liidu keskmine aja valdkonna indeks 65,7 punkti 100-st, mis on Eesti vastavast nĂ€itajast 9 punkti vĂ”rra vĂ€hem. Euroopa Liidu nĂ€itaja ei ole aga kĂŒmne aasta jooksul eriti muutunud (66,7 punkti 2005. aastal). Aja valdkonna indeksi vÀÀrtus on Euroopa Liidu riikidest kĂ”rgeim Rootsis, kus see oli 2015. aastal 90,1 punkti 100-st, jĂ€rgnes Holland (83,9 punkti) ning Taani (83,1 punkti). KĂ”ige madalam oli nĂ€itaja vÀÀrtus aga Bulgaarias (42,7 punkti), Kreekas (44,7 punkti) ja Slovakkias (46,3 punkti).

Hoolduskohustuste alamvaldkonna indeks oli 2015. aastal 85,9 punkti 100-st ja sellega oli Eesti Euroopa Liidu riikide seas 4. kohal. Alamvaldkonna indeksi paranemist on mÔjutanud see, et mÀrgatavalt on vÀhenenud nende meeste ja naiste osatÀhtsuse erinevus, kes hoolitsevad iga pÀev laste vÔi teiste pereliikmete eest. Kodutöödele kulub aga endiselt naistel meestest tunduvalt enam aega, kuigi toiduvalmistamise ja majapidamistöödega iga pÀev hÔivatud elanike osatÀhtsus on 10 aasta vÔrdluses vÀhenenud.

Ühiskondlikus tegevuses osalemise alamvaldkonna indeksi vÀÀrtus oli 2015. aastal 65 punkti 100-st ja sellega oli Eesti 2015. aastal Euroopa Liidu riikide hulgas 8. kohal. See tĂ€hendab, et 2015. aastal osales naisi meestest mĂ”nevĂ”rra rohkem vabatahtlikus töös ja heategevuses. Samal ajal spordivad ning osalevad kultuuri ja muus vabaajategevuses naised vĂ€hem kui mehed.
Allikas: Statistikaamet


ÜRO uus uuring nĂ€itab, et hoolimata aastakĂŒmnete jooksul tehtud edusammudest, meeste ja naiste vĂ”rdĂ”iguslikkuse lĂ”he kaotamisesel, on ligi 90 protsendil meestest ja naistest, naiste suhtes mingisugune kallutatus. Sooliste sotsiaalsete normide indeks (GSNI) mÔÔdab, kuidas sotsiaalsed veendumused takistavad soolist vĂ”rdĂ”iguslikkust sellistes valdkondades nagu poliitika, töö ja haridus, ning sisaldab andmeid 75 riigi kohta, hĂ”lmates ĂŒle 80 protsendi maailma elanikkonnast.

Indeksi kohaselt tunnevad umbes pooled maailma meestest ja naistest, et mehed on paremad poliitilised juhtid.
Üle 40 protsendi arvab, et mehed on paremad ettevĂ”tete juhid ja et meestel on rohkem Ă”igust tööle, kui töökohti on vĂ€he. 28 protsenti  vastanuist leiab, et mehel on Ă”igustatud oma naist peksta.

Samuti sisaldab uuring ka GSNI suundumusi 31 riigis, mis moodustab 59 protsenti kogu maailma elanikkonnast.
Trendid nÀitavad, et kuigi mÔnes riigis on olukord paranenud, nÀib, et teistes on hoiak viimastel aastatel halvenenud, mis nÀitab, et edusamme ei saa pidada enesestmÔistetavaks.


Kuid miks peaks sooline vÔrdÔiguslikkus minu jaoks oluline olema?

SĂ”ltumata riigist, kus sa elad, on sooline vĂ”rdĂ”iguslikkus fundamentaalne inimĂ”igus. Soolise vĂ”rdĂ”iguslikkuse edendamine on kriitilise tĂ€htsusega. Naistele ja tĂŒdrukutele vĂ”rdse juurdepÀÀsu tagamine haridusele, tervishoiule, inimvÀÀrsele tööle ja esindatus poliitilistes ja majanduslikes otsustusprotsessides soodustab jĂ€tkusuutlikku majandust ning on kasulik ĂŒhiskonnale ja kogu inimkonnale.

Uued Ă”iguslikud raamistikud, mis kĂ€sitlevad naiste vĂ”rdĂ”iguslikkust töökohal ja naistele suunatud kahjulike kultuuriliste tavade likvideerimist, vajavad soolise diskrimineerimise lĂ”petamiseks, veel rakendamist paljudes maailma riikides .
 
Mida saaksime nende probleemide lahendamiseks teha?
 
VĂ”imalusi on palju, naise vĂ”i tĂŒdrukuna, saate toetada oma naissoost koolikaaslastel jÀÀda kooli/edasi Ă”ppida ja vĂ”idelda oma Ă”iguse eest kasutada seksuaal- ja reproduktiivtervise teenuseid. VĂ”ite vĂ€lja astuda eelarvamuste ja alateadlike kallutuste vastu, mis moodustavad tahtmatu ja sageli nĂ€htamatu barjÀÀri vĂ”rdsete vĂ”imaluste tagamisel.

Mehena saate kaasa aidata saavutada naiste ja tĂŒdrukute soolise vĂ”rdĂ”iguslikkust tervislike, lugupidavate suhete loomisega. Saate toetada vĂ”i algatada hariduskampaaniaid, et ohjeldada selliseid kultuuritavasid nagu naiste suguelundite moonutamine vĂ”i muuta seadusi, mis piiravad naiste ja tĂŒdrukute Ă”igusi ning takistavad neid kogu potentsiaali kasutamast.



ÜRO kliimakampaania ActNow eesmĂ€rk on algatada iga isiku individuaalset panust kliimamuutustega vĂ”itlemisel. KĂ”ik suured asjad saavad alguse vĂ€ikestest asjadest! On palju erinevaid vĂ”imalusi, kuidas Sina saad anda oma panuse ökoloogilise jalajĂ€lje vĂ€hendamiseks, tehes oma igapĂ€evases elus teadlikumaid valikuid, tarbides mĂ”istlikumalt ja loodusressursse sÀÀstvamalt. 

ZERO-WASTE FASHION
Riiete valmistamine mĂ”jutab kliimamuutusi tohutult. Tekstiilitööstus annab umbes 10% kogu kasvuhoonegaaside heitkogusest - vastavalt ÜRO kliimamuutuste raamkonventsioonile (UNFCCC) kulutab see rohkem energiat kui lennundus ja laevandus. RĂ”ivatööstuse mĂ”ju ei piirdu ainult sĂŒsiniku heitkogustega maailmas. Samuti toodetakse seal umbes 20% kogu maailmas tekkivast reoveest. 85% tekstiilist satub prĂŒgilatesse vĂ”i pĂ”letatakse, kui tegelikult enamikku neist materjalidest saaks taaskasutada.

ActNow kampaania kutsub  ĂŒles inimesi kogu maailmas andma oma individuaalset panust jÀÀtmevaba moetööstuse saavutamiseks ning kliimamuutustega vĂ”itlemiseks.
VĂ€ljakutse: andke oma vanadele riietele uus ilme ja jagage oma loomingut sotsiaalmeedias, kasutades #ActNow.
 




Kommentaare ei ole: