laupäev, 23. veebruar 2019

Kevadtalvine jalutuskäik Rohuneemel, 17.02.2019

Ühel päikeselisel päeval kogunes trobikond matkahuvilis Rohuneeme kabeli juurde, et teha üks varakevadine jalutuskäik Kelvingisse ja tagasi. Kabel oli veidi aega tagasi renoveeritud ja jättis sellise mõnusalt maalähedase mulje.  Kabel ehitati tegelikult 1882 a. ja hoopis Aegna saarele, mis saarelt elanike evakueerimisel 1922 a. sealt kaasa võeti ning praegusesse asukohta püstitati. 
 
 


Edasi viis meie tee mööda rannaäärset rada Kelvingi suunas. Kuna eelnevad päevad oli usinasti vihma valanud, siis lumi oli suuremas osas sulanud ja see oli muutnud jalgrajad üsna libedaks. Uisud oleks marjaks ära kulunud :-) Käisime siis üsna ettevaatlikult, kuid mõned agaramad kasutasid võimalust võta pikemad liud.


 
Rada oli põnev ja pakkus huvitavaid vaateid: alates üksteist kallistavatest puudest ja meres ujuvatest luikedest kuni rohmakate endiste militaarsete tornideni. Vahepeal ületasime ka mõne tornist murtud puu.
 
 
 
Kelvingisse kõmpisime oma 1,5 tundi. Kohale jõudes otsisime mõnusa päikselise paiga, kus tuult vähem ning kraamisime seljakottidest välja hea ja parema millega üksteist kostitada. 
 
 
Piknik peetud, asusime tagasiteele ja seekord läbi metsa. See rada oli kiirem ning peagi jõudsime endise nõukogude armee raketibaasi rajatisteni. Omal ajal paiknesid siin lendavate objektide tabamiseks S-75  raketid. Kunagist hiilgust meenutas nüüd vaid mahajäetud angaar.
 

 
Meie järgmine vaatamisväärsus oli aga Rohuneeme rändrahn, mis oma ruumala järgi viies või kuues hiidrahn Eestis. Oli ikka suur küll!
 

 
Vaatasime veel kohalike kobraste puulangetustöö tulemusi ning olimegi peagi autode juures.

Et aga päike veel kõrgel ja ilm ilus, siis tegime tagasiteel veel peatuse Pandju saare juures ja kõndisime mööda maasäärt saarele. Kohati loksus küll laine üle tee, kuid kohale jõudsime!
 

 
Pandju on sellepoolest huvitav paik, et kunagi ei tea- kas sinna viiv tee on vee all või mitte.  1970 a. oli saar veel 3.6 ha suur, kuid tänaseks on järgi jäänud vaid 0.9 ha…meri närib seda aasta-aastalt väiksemaks. Tegime nii ühispildi, kui ka mõned šelfiid J 
 


 
Kuna ilm oli tuuline ja veidi aega tagasi oli möödunud Tallinki laev, siis kiirustasime tagasiteele… et laevalained meie ahtakest ühendust mandriga enda alla ei mataks.

 
Mõnusa jalutuskäigu lõpuks külastasime aga Viimsi Spa-d ja soojendasime saunalaval külma nahavahelt välja.

 
Aitähh kõigile asjaosalistele!

Muljetas: Ando

Fotosid näeb siit: http://www.flickr.com/photos/jcitoompea/albums/72157678749983238

Kommentaare ei ole: