teisipäev, 23. jaanuar 2018

Talvine jalutuskäik Viimsis, 21.01.2018


Kargel pühapäevasel talvehommikul kohtusime Viimsi keskuse parklas, et asuda avastama Viimsi vaatamisväärsusi.


Alustuseks jalutasime Viimsi mõisaparki, kus seisis Johan ja Maria Laidoneri mälestusmärk. See avati 2014 a. Johan Laidoneri 130 sünniaastapäevaks. Mälestusmärk sümboliseerib koju tagasi jõudmist pärast pikka eemalolekut, taaskohtumist sümboolsel väraval.  Laidonerid elasid Viimsi mõisas 1923 kuni Venemaale küüditamiseni 1940.


Imetlesime veel väljastpoolt Laidoneri lossi, Poola armee kingitud tanki T34 ning kahureid.





Edasine tee viis meid Viimsi terviseradadele, mille äärest leidsime kuju Põhja Konnast kes pärit Andrus Kiviräha  raamatust „Mees kes teadis ussisõnu“. Mööda värskelt ehitatud Põhjakonna treppi ronisime järsakust üles, kus avanes ilus vaade Haabneemele ja Tallinna lahele. Trepp avati 2017 a. Detsembris, EV 100 sünnipäevaks ja see ühendab Pärnamäe ja Lubja küla Haabneeme keskusega.


 

Sealt matkasime edasi Viimsi tuletorni juurde, mille juures olevad mäesuusatajad küsisid imestusega meie käest: “Matkama tulite siia või?” Aga nii see ju oligi :-)



Edasi oli paras katsumus minna järsakust alla Kuradikoopa juurde. Koopas leidsime talvitumas kaks nahkhiirt. Olid teised üsna karvased ja tavalise hiire suurused. Koobas kaevati ilmselt Liivi või Põhjasõja ajal sõjalistel eesmärkidel. Arvati ka, et Viimsi mõisa omanik krahv Buxhoewden hoidnud selles laevadelt röövitud varandust. Siit tuleneb ka nimetus Röövlikoopad.

 


Järgnev teekond kulges mööda Haabneeme tänavaid kuni rannani. Seal tegime pikniku kaasavõetud hõrgutistega. Pikalt juttu rääkides ja süües hakkas päris külm. Külmemaks ajas tunde talisupleja, kes otsustas rahulikult meres ujuda.
 
Viimaseks vaatamisväärsuseks oli kuulsusrikas Kirovi kolhoosi peahoone.  See valmis 1974 a. oktoobripühadest 1 päev varem- kolhoosi esimehe Oskar Kuuli sünnipäevakingina.
 
Nüüd jagunes seltskond aga kaheks. Osad suundusid tutvuma Viimsi SPA soojaksköetud saunade ja basseinidega.  Ülejäänud sibasid tagasi aga oma pühapäevaste toimetuste juurde.

 

Oli vahva matk ja rohkelt avastamist omaenda koduümbruses!

 

Muljetasid: Tõnis ja Ando

Kommentaare ei ole: