pühapäev, 15. detsember 2013

JCI TOOMPEA presidendi kuukiri nr 12 – Detsember 2013


Head kodalased!


Hoo on sisse saanud aasta kaheteistkümnes ja ühtlasi viimane kuu, detsembrikuu, mis on meile kõigile tuntud ka kui jõulukuu (nt soome keeles ongi “joulukuu”). Märget “Tehtud 2013” nõudvate tegemiste osas peame haarama kiiresti otsustavat jõudu ja nad ära tegema, sest aega on selleks jäänud väga vähe. Toimetamise taustaks sobib mõmiseda 1986. aastal Rootsimaalt üle maailma levinud The Europe loo “it’s the final countdown...” sõnu ja viisi. Edasilükkamine enam ei ole võimalik.

Detsembriga kaasneb automaatselt ka jõulupalavik – kellel vähem, kellel rohkem. Sest vastust ootavad küsimused kellele kinkida, mida kinkida, kallis või odav jne. Kõige mõistlikum on läheneda teemale projektijuhtimise päraselt – esmalt teha nimekiri kellele üldse kinke teha, siis määratleda mida saaja võiks vajada-soovida ning alles seejärel minna selle lehega poodlema. Nii saab hoida kokku aega, raha ja muidugi oma tervist (närve). Samuti tuleks aegsasti teha teine nimekiri jõulukaartide saajatest. Vaadata üle aadressid ja indeksid (leitavad Eesti Posti veebist ) ning varuda marke, ümbrikuid ja kaarte. Lisaks tuleb sooritada muid jõuludega seonduvaid ülesandeid – jõulukontserdid ja –peod, kuuse tuppatoomine (nt RMK kuuske), piparkookide meisterdamine, päkapikkude kingilao pidev täiendamine (igal öösel nad ju käivad heade laste juures), luuletuste õppimine jpt.

Detsembri tulekuga saabus meile ka talv koos lumega, mis tähendab lisaks rõõmudele (liulaskmine, kelgutamine, suusatamine, lumememmed, lumesõda, hõõgveini nautimine õues, teistmoodi loodus) ka palju ohte – libedad sõidu- ja kõnniteed, jääpurikad, varisemisohtlikud katused ja lumekamakad, blokeeritud teed jne. Linnavõim kutsub kõiki tegutsema, et elu-olu linnas oleks ohutu ja võimaldaks talve nautida – loe lähemalt pressiteadet veebist .

Jõulukuu tähtsaimaks tegijaks on kingimöllu keskel aga hoopiski kirik, sest jõulude ajal tähistatakse Jeesuse sünnipäeva. Kiriku kalender on vaadeldav siin. Joonisfilm Jeesuse sünnist siin (sobib eriti hästi näitamiseks ja selgitamiseks lastele).
Üks päris asjalik ülevaade (slaidshow) Jeesuse elust on aga allalaetav siin
Jõulude ajal käijakse palju ka kirikus. Ülevaade jumalateenistustest ja üritustest kirikutes on leitav siin.

Eesti Muusika- ja teatriakadeemia rõõmustab muusikasõpru mitmete tasuta kontsertidega jälgi kava veebilehel.

Spordimaailmas on detsembris aktuaalne mööduvale aastale tagasi vaatamine ning talispordiga tegelemisega ja planeerimisega alustamine. Juba on Eesti Olümpiakomitee kodulehel  käimas küsitlus aasta sportlaste valimiseks – oma hääle saab anda kuni 20.12 18:00. Lisaks klikkige ka rubriigil “Aasta parimad sportlased”, sest sealt leiab ülevaate alaliitude poolt parimateks valitud sportlastest. Klikkimist väärt on ka rubriik “Medalivõidud 2013”, kus leiate kõikide Eesti sportlaste medalivõitude loendi käesoleva aasta kohta.

Talispordis on aktuaalne registreerumine Estoloppeti pikamaasuusatajate sarja kuuluvatele maratonidele. Kuni 13.12 saab seda teha soodushinnaga. Lähem info siin . Samuti tasub piiluda ka ERR lumeinfo portaali , et saada ülevaadet suusarajade seisukorrast. Tallinnas asuvad parimad suusakohad on teadagi Pirita ja Nõmme.

Uuel aastal uue hooga saab seekord öelda jõudsalt rongiliikluse ja lätlaste suunal. Nimelt alustavad 01.01.14 liiklemist Elroni uhiuued diiselrongid – vaata lisa veebist (PS! õige vahva on teha vanal aastal üks sõit vana rongiga ning uuel aastal kohe uue rongiga, nii saab kõige parema tunnetuse rongide vahetumisest). 2014.a on aga mitmeti Läti aasta – Lätist saab 01.01.2014 18. euroala liikmesriik (Eesti oli 17). Läti müntidega saab tutvust teha veebilehel . Teine Läti magnet aastal 2014 on see, et Riia linn on siis Euroopa kultuuripealinn koos Rootsi linnakesega Umea (80’000 elanikku, suuruselt 12 linn Rootsis). Riia kohta saab infot veebist

Detsembris ja ka jaanuaris tekib paljudel meil kiusatus lasta ilutulestikku. Tegemist on aga ohtlikke materjalidega, mille väärkasutamine võib tuua tõsiseid tagajärgesid. Viigem ennem nende ostmist ennast kurssi ohutusega – loe elupäästvaid juhiseid veebilehelt.

Detsembrikuu jci kuu on läbi aastate olnud tegude rohkeJ Detsembrikuu jooksul  saavad teoks jõuludesse kiikavad koja üritused ning nii mitmegi koja presidendi õlgadelt tõstetakse koja presidendikett järgmise aasta presidendi õlgadele!

Soe käepigistus Sulle, tore kodalane, kes sa muutsid käesoleva Toompea koja 2013 aasta eriliselt tegusaks ning sündmuste rohkeks! JCI Toompea pildialbum on rikkalik ja südantsoojendav.) Toredat meenutamist siit!

Mõnusat ja rahulikku jõuluaega meile kõigile!

Minni Nool
Eesti Ettevõtlike Noorte Koda
JCI Toompea President 2013
telefon: +372  50 74 296
kodulehekülg: http://www.jci.ee/toompea




Kommentaare ei ole: