reede, 8. juuni 2012

JCI Toompea presidendi kuukiri nr 6 - Juuni 2012

Head kodalased!
Alanud on 2012 aasta kuues kuu, Juunikuu, mida peame suve alguseks aga mis lõppedes tähistab ka esimese poolaasta möödumist.
Soomlased on juuni ametlikult nimetanud suvekuuks: juuni soome keeles on kesäkuu (suvekuu).
Kuu lõpus hakkavad päevad taas kukesammu võrra lühenema.
Juuniga algab ka puhkuste periood ning paljudes töökohtades on lubatud kõrvalekalded riietuse ja tööaja osas.
Paljudele tähendab see ka lisakoormust kolleegide asendamise näol.
Puhkama aga peab! Ideid Eesti puhkamiseks leiab portaalist.  
Juunikuu toob meile kaks olulist tähtpäeva.
23. juunil on Võidupüha, millega tähistame Eesti võitu Võnnu lahingus Landeswehri üle 23. juunil 1919. Võidupüha tähistamise traditsioon sai alguse 1934. aastal. Võidupüha sümboliteks on Kaitseliidu poolt korraldatav paraad ning Maakaitsepäevade tähistamine erinevates paikades üle Eesti.
24. juunil on Jaanipäev, mis on ühtlasi aasta kõige valgem aeg, öeldakse et koit ja eha saavad kokku. Jaanipäeva sümboliks on jaanituli, mida paljud süütavad juba jaanilaupäeval.
Öö 23. ja 24. juuni vahel on erandlik rahvuslippude kasutamise osas, nimelt on 23. juuni ainuke päev aastas millal lippu ei langetata.
Võidupüha suurem tähistamine toimub sellel aastal Pärnumaal: 22. juunil toimub Toris esimene Võidupüha jooksumaraton  ning Endla teatris heategevuslik kontsert “Laulud sõdurile!".
23. juunil toimub Pärnu kesklinnas Endla teatriväljakul Kaitseliidu poolt korraldatav Võidupüha paraad: rivis on tuhatkond võitlejat ning rohkelt militaarsõidukeid. Mitmes maakonnas tähistatakse Võidupüha Maakaitsepäevadega. Harju maakaitsepäev toimub Raasikul koos põnevate demolahingutega. Lisateavet leiab SIIT.
Juunikuus avatakse ametlikult ka rannahooaeg, mille tunnusteks on randades heisatud lipud ning vetelpäästjate kohalolek.
Avalikesse randadesse on keelatud kaasa tuua klaasist pudeleid. Samuti on rangelt mittesoovitatav minna vette alkoholijoobes.
Päästeamet on ka sellel aastal korraldamas kampaaniat uppumissurmade ennetamiseks. Kampaania ÄRA LASE PURJUS SÕPRA VETTE kohta leiab infot kodulehelt.
Kahjuks on käesoleval aastal uppumise läbi meie seast lahkunud juba 17 inimest. Statistikat leiab SIIT.
Juunikuu peasündmuseks võib kahtlemata pidada Poolas ja Ukrainas 8.06-01.07 toimuvat jalgpalli EM-finaalturniiri. Tulemusi ja uudised turniiri osas saab jälgida ERR poolt loodud spetsiaalses EURO 2012 portaalis.
5. juunil pidas Eesti jalgpalli A-koondis ajaloolise sõprusmängu Prantsusmaaga, mille tulemusena sai Eesti võistkonnast ainuke riik Euroopa jalgpalli föderatsioonis (UEFA), kes on kohtunud kõikide teiste UEFA liikmesriikide meeskondadega. 
Tippspordis toimub juuni lõpus veel üks väga oluline üritus – 27.06-01.07 kergejõustiku EM Helsingis. See võistlus tekitab mõis kõigis elevust, sest õhus on medalilootused! Lisateavet leiab võistluste kodulehelt.
Rahvaspordis pakub Tallinlastele head võimalust liikumiseks Eesti Energia Tervisejooksu ja –kõnni kolmapäevakud: http://kuhuminna.tallinn.ee/oevent.php?oevent_id=110171.
Riigikaitses on samuti toimumas mitu paljutähenduslikku sündmust. Toimub kolm rahvusvahelist õppust, millega Eesti Kaitsevägi harjutab läbi liitlaste vastuvõtmise planeerimise, reaalse vägede vastuvõtmise ja saabunud liitlaste integreerimise Eesti üksuste koosseisu. Liitlaste vastuvõtmise planeerimist harjutatakse kolme balti riigi ühisõppusel BALTIC HOST.
Reaalset vägede vastuvõtmist harjutatakse õppusel BALTOPS 2012 MPF koos USA-ga, mille raames on kõikidel huviliselt võimalik 14. juunil kell 12:00-13:00 Paldiski Põhjasadama lähistel mererannal jälgida militaarsõidukite parvetamist randa reidil asuvalt varustuslaevalt. Rohkem infot SIIT!
Liitlaste integreerimist Eesti üksuste koosseisu harjutatakse õppusel SABRE STRIKE koos USA-ga.     
Lugemishuvilistele lastele toimub 01.06-31.07 programm SUVI RAAMATUGA, mis kutsub nii eesti kui vene keeles lugevaid lapsi veetma vaba aega raamatute seltsis. Lugemiseks on spetsialistide poolt väljavalitud 25 eestikeelset ja 21 venekeelset raamatut. Programmis osalejad saavad endale spetsiaalse lugemispassi. Iga läbiloetud raamatu kohta joonistab laps pildi ja täidab küsimustiku, mille vastu saab raamatukoguhoidjalt kleebise. Kes kogub 31. juuliks passi vähemalt 10 kleebist, on oodatud suvise lugemise lõpetamisele. Täpsem info on leitav kodulehel.
Juunikuus toimub traditsiooniliselt JCI-kate suursündmus - Eurokonverents. Sel aastal toimub EC 2012 Saksamaal, Braunschweigis, 13.-17.06. Lisainfo ja registreerimine SIIN!).
PS. Kui soovid veel liituda, siis Henry ja Radek lähevad autoga ning neil on veel vabu kohti!
JCI Spordiklubil   toimub suvel palju huvitavaid üritusi - juba täna, 08.06 toimub koostöös JCI Rakverega Ööjooks (lisainfo ja registreerimine SIIN).
JCI Rannavolle alustas oma järjekordset hooaega. Treeningud toimuvad igal pühapäeval, kella 19:30-21 Tammsaare tee 147C liivaväljakutel. Võrkpall on võrratu - saage osa! Lisainfo Tarmo Sarematilt. 
JCI Toompea heategevusprojekt Koos Kooli! avas annetustelefoni 9007725 - helistades toetad 5 euroga!

Projektimeeskond on avatud kõigile abikätele - koostöös peitub edu ja jagatud rõõm on topelt rõõm! Enthusiastlik projektijuht Piia Porr kaasab Teid hea meelega veel oma meeskonda (kirjuta  Piiale ).
Eelinfo juulikuu osas: Meelelahutusüritustest ootavad meid traditsioonilised JCI Suvepäevad 06.-08.07. 
JCI Toompea kuraatoriks E-koja poolt on Märt Rohtla ja meie sisustada on laupäeval, ~45.min. tantra-tantsu töötuba - kõigi mõtted ja ideed koondame kokku ja genereerime koos ühtse tegevusplaani kohapeal!
Tark ei torma! - E-koja slogan:)

Päikselist suvekuud!
Kohtumisteni

Raili Naris
Eesti Ettevõtlike Noorte Koda
JCI Toompea President 2012

Kommentaare ei ole: