pühapäev, 22. jaanuar 2012

JCI Väitlusklubi, avalöök toimus 18.01.2012

Kristjan ja Marju (koolitjad),
JCI LOM Presidendid:
 Raili (Toompea) ja Kaspar (Tartu)
18.jaanuar leidsin ennast koos toredate ning huvitavate kodalastega  JCI Väitlusklubi esimeselt ürituselt, mis toimus EBSi  aulas:)

"Leidsin ennast" kõlab humoorikalt, aga see, et ma julgesin minna vaatama, mida väitlemine JCIs endast kujutab, oli minu jaoks eneseületamine. Ei ole mina kõige suurem sõnaseadja ja avalikkuse ees vabatahtlik esineja. Minus sai võitu uudishimu ürituse vastu (märksõnad kutses) ning teadmine, et minuga midagi "hullu" jcis's juhtuda ei saa, sest ei ole sõbralikumat ning toetavamat organisatsiooni, kus õppida ning proovida:) kui seda on JCI.    

Kristjan selgitab
"kuiva teooriat"
Marju säravalt koolitamas
Õhtu vältel oli tore näha, kuidas korraldajad - koolitajad Marju (Toompea koja liige ja Treeninginstituudi 2012 direktor) ja Kristjan (Tallinna koja liige) olid ise elevil uue Väitlusklubi avaüritusel.
 
Mõlemad jagasid teoreetilisi teadmisi ja "sooje  soovitusi"  nii väitlusest kui esinemisest ning julgustasid kokkutulnuid katsetama ja proovima kohe väitlemisega algust teha.

Ando, Alar ja Kaspar valmistumas väitlemiseks:
teooriast on saamas praktika
Kristjan küll väitis sissejuhatuses, et väitluse reeglid ja teooria on kuiv, aga mulle meeldis kuulata-vaatada, mida väitlemine JCIs tähendab ning nautida Kristjani-Marju koolitamisenippe ja trikke:)
Väitlusega seotud reeglid on kättesaadavad kodulehelt ja huvilistel on võimalus tutvuda iseseisvalt edaspidi.

Harald Lepisk, Eesti suurepärane avaliku esinemise guru  ning eesti väitlusmeeskonna kohtunik EC2011'l, on  maailmas silma paistnud ning Kaspar Ilves-Siim Lepisk-Kristjan Kolbre andsid välja veksli, et Eesti meeskond ehk siis nemad on JCI Debating Maailmameistrid 2012:)

Siim ja Kaspar, maailmameistrid 2012 -
veksel on õhus! Edu harjutamisel!

Kõlab intrigeerivalt ja noormeestele tuleb hakata suvel pöidlaid hoidma, kui EC2012 esimene ülesastumine toimub!

 


jaatavad väitlejad vastasmeeskonna
kõnele keskendumas
Peale "pika ning kuiva" teooria saime endid jagatud neljaliikmelistesse meeskondadesse ja reaalne harjutamine algas. Viimane kulmineerus nelja meeskonna poolt reaalses praktilses väitlemises koos reeglitega ning 6 kohtunikku jagasid punkte ja hindasid väitlejaid.  
Praktiseerida said kõik saali kogunenud huvilised ja profid väitlejad  (Kaspar-Siim- Kristjan-Marju) juhendasid -suunasid meid, algajaid, entusiastlikult.
See oli põnev harjutamine.
Õnneks otsustati kohapeal, et natuke pärisreegleid eiratakse ja meeskonna kohtunik sai oma meeskonna ettevalmistustöös osaleda.

 
Kai-Riin (Tallinna koda), Kadri ja Oskar (huvilised)
ennem väitlustulle asumist naeratamas:)
Huvitav oli olla "eitajad" meeskonnaliige  ning mõelda strateegiliselt, kuidas "jaatajad" teemat kitsendavad-ei kitsenda, kuidas ja kes millistele punktidele oma meeskonnas (kapten-liige-liige) rõhuma hakkab. Eeltöö oli põnev.
Oma meeskonnale publiku seast kaasa elada oli närvesööv ning võimalus panna märksõnu kirja meeskonnaliikmetele, millele järgmine kord veelgi lihvi anda ning tähelepanu pöörata.

Kristjan selgitab
punktimajandust:)
Kohtunikuna oli mul päris keeruline hinnata erinevaid nüansse ning järgida peamist reeglit: sa pead unustama kõik eelneva mida teemast tead, hinnata saad ainult seda, mis on jälgitav nüüd ja praegu kohapeal.

Minusuguseid uudishimulikke ning rahulolevaid kodanikke oli nii erinevatest kohalikest kodadest kui väljaspool kodasid kogunenud EBSi aulasse üle 20.
Vahva oli kohata üritusel meie koja rahvast: Monika ja Maarius (uued huvilised)  ning Alar (seeniorliige) ja Ando (toetajaliige). Põnev oli tajuda, et külalistena tuttavad Kadri ja Kaspar  JCI Väitluseklubi teema vastu huvi tundis! Huvitav oli sattuda Oskariga ühte väitlusmeeskonda.
kapten Arni (huviline) ja liikmed Marko Tallinna kojast
ja Taavi Tartust moodustasid võitjameeskonna
Vahepeal koolituse käigus kuulates, kuidas Oliver või Kai-Riin lihtsalt rääkima hakkasid etteantud teemal, siis süvenes teadmine ja soov, et ma tahan jätkata Väitlusklubis, sest tahan ka jõuda sellesse hetke läbi harjutamise, et väikese  esinemiseärevusega koos suudaksin naeratus huulil enesekindlalt publikusse vaadata ning oma sõnumit edastada:)

Kohtumiseni 15.veebruar, mil toimub järgmine Väitlusklubi kogunemine!

Muljetas Minni
JCI Toompea 
EVP2012

Rohkem pilte leiab SIIT!

3 kommentaari:

Salsa Estonia ütles ...

(Marko) Ma olen siiski veel Tallinna koja huviline, mitte liige ;)

busc ütles ...

Tänud praktilise elamuse eest ;)
Maarius

Minni ütles ...

to Marko (Salsa Estonia): oi oi oi vabandust... kuulasin sinu projektide nimistut ning see liigitus pigem liige kui huviline tegemistesse.. Palun kergemat karistust, et huvilise ja liikme staatused omavahel "keerdu" ajasin. Järgmisel väitlemisel 15.02 surume kätt ja lepime ära:)