kolmapäev, 17. märts 2004

Kõnetehnika koolitus: Kuidas hoida ja treenida oma häält

17. märtsil 2004 toimus Tallinnas Sampo panga koolituskeskuses nelja- tunnine kõnetehnika koolitus. Koolitajaks oli Tõnis Rätsep, kes on Eesti Humanitaarinstituudi (EHI) Teatriõppetooli juhataja, näitleja, EHI lavakõne lektor ja Loovuse kooli lavakõne õpetaja.
Koolituse eesmärgiks oli anda osalejatele baasteadmised kõnetehnikast ja avalikust esinemisest.


Kõik, kes on teada saanud kõnetehnika põhimõtted, saavad edasi õppida iseseisvalt raamatute abil (koolitus on eelduseks, et neid 100% mõista) või võtta individuaaltunde. Vajadus oleneb inimesest - kellele piisab ühest tunnist, kellel enam tunde vaja. Tõeline töö kõnetehnikaga on individuaalne töö, sest igaühel on oma aktsent, diktsioon, hääle kõla, rütm, tugevus jne.

Tõnis Rätsep andis meile ülevaate kõnekunsti ajaloost ja põhimõtetest. Rääkis kirjavahemärkide ja pauside seosest; sellest, kuidas peab toimuma hingamine ja sõnade rõhutamine; sellest, kuidas peab kõneleja hääl kanduma publikuni; miks "S" täht mõnel inimesel susiseb; kuidas vältida esinemishirmu; kuidas vältida sõnalõppude söömist ja veel paljust huvitavast. Lühidalt ka teatrist ja avaliku esinemise põhimõtetest.



Et areneda heaks kõnelejaks ja esinejaks alusta väikestest sammudest:
1. Ütle julgelt TERE. Suhtle inimestega!
2. Räägi ja kuula. Alusta suhtlemisest oma pereliikmetega
3. Õpi selgeks vaikne, kuid kandev hääl. See on tehnika, mida õpetatakse kõne individuaaltundides, kuna iga inimene on unikaalne.
4. Loe valjult sõnu välja hääldades ja jälgides hingamist. 1 lause 1 sissehingamine. Lauselõpu märk = paus ja uus sissehingamine.
5. Kujunda endale nähtamatu publik, kes sind igal esinemisel toetab
6. Leia esinemisvõimalusi (sõnavõtud koosolekutel, sünnipäevakõned jms) Edu võti on esitlusejärgne eneseanalüüs.
Väike nipp enda käitumise reguleerimiseks - käitu alati nii, nagu oleksid sa oma armastatu silma all.
Kui õpetajal on aega ja meil on kohta, kus koolitada, siis läheme kindlasti teemaga edasi.


Osalejate kommentaarid
„Minu arvates väga hea ja kui miskit jäi rääkimata, siis võiks jätkukoolituse kindlasti teha. Aitähh sulle.
Hääd
Rein"

„Eile oli minu arust viimase peal kursus!!! :-)
Sai kuulda selliseid asju mida tänapäeval igapäevaelus naljalt ei kuule. Väga nauditav ja palju asju mida kõrva taha panna.
Igal juhul võiks seda teemat veel jätkata, tuleb igaühele kasuks ja annab loodetavasti kõigile mõne uue tooni mõtetesse.
Leian et inimestele oleks väga vaja sellist koolitust, mis mitte ei anna ainult konkreetseid oskusi ja huvitavaid fakte vaid juhataksid ka kätte suuna kuidas lisada sügavust oma maailmatunnetusele. Maailmas on ju nii palju huvitavat, kõik on kõigega seotud. Kui tunned inimesi ja maailma on sellest kasu nii ärimehele, teadlasele kui kunstiinimesele. Nagu Tõnis Rätsep ise ütles - kes oskavad, neil on juba kõik olemas, aga paljud inimesed vajavad võib-olla just seda väikest vihjet et suure sammuga edasi minna, ma olen ise küll sageli seda tundnud :-)
Tänud sulle! :-)
Iris"

Oluline on enda ja publiku tunnetus ning koostöö. Kui lähed esinema, siis hoidu esinemast - ole sina ise ja suhtle inimestega.


Katrin Aedma
VP Individual 2004


Toimetas ja täiendas Maarja Peinar-Järve jaanuaris 2013

Kommentaare ei ole: